Coroico, Bolivia: Day 11

English: A great friend of Carol, Juan Angola, came to speak with the class about Afro Bolivian culture. This was a great way to start my day. Juan Angola is an ethnographic economist. He talked about the history of slavery, the cultivation, and the ownership of the Haciendas.

This was very exciting for me, because I would always hear about it through textbooks in the U.S., but I would never actually “believe something in writing”. Juan Angola showed the class pictures, and books that he had written himself with interviews from people who had suffered from capitalism and slavery.

Africans were NOT allowed maintain language or last names -- this is incredibly sad.

We now have to talk about coca -- this was the essential piece of the lecture. With coca there is full employment in the Yungas. However, if there were to be no coca, there would be no people. Coca is indeed...life. Coca moves the economy for everything else.

An amazing thing that Juan had told us was that there is no machinery that can cultivate coca on it’s own -- it is all through intense hard labor. This is good, because it keeps the culture of coca and the value of it. Coca is always good to chew, great for religious ceremonies, and great for medicine (you can soak the coca leaves in alcohol and let it sit for a couple of days and take the coca leaves out and set them on your ankle (like me -- could have been useful for my sprained ankle), and you can also put them on wounds after steeping them).


Later after the lecture, Juan, Carol, and I went to lunch at a vegetarian restaurant. My first thought was, “Oh my gosh, this is going to be gross. This lunch was amazing. The woman that made all of the food by hand and from scratch is a rock-star. She is a mother of two children. She brings her youngest with her, because, again, in Bolivia there is no healthcare. This was amazing to me that she had her own restaurant, two children, sells jewelry as well as natural remedies and cremes -- what? Not only that but the amazing and delicious meal was only 15 bs -- which is about 2 us dollars.



Spanish: Un gran amigo de Carol, Juan Angola, vino a hablar con la clase sobre la cultura afro boliviana. Esta fue una gran manera de comenzar mi día. Juan Angola es un economista etnográfico. Habló sobre la historia de la esclavitud, el cultivo y la propiedad de las Haciendas.

Esto fue muy emocionante para mí, porque siempre lo escucharía a través de libros de texto en los Estados Unidos, pero nunca "creería algo en la escritura". Juan Angola mostró las fotos de la clase y los libros que él mismo había escrito con entrevistas de personas que habían padecido el capitalismo y la esclavitud.

A los africanos no se les permitió mantener el lenguaje o los apellidos - esto es increíblemente triste.

Ahora tenemos que hablar de coca - esta fue la pieza esencial de la conferencia. Con la coca hay pleno empleo en los Yungas. Sin embargo, si no hubiera coca, no habría gente. Coca es de hecho ... la vida. Coca mueve la economía para todo lo demás.

Una cosa asombrosa que Juan nos había dicho es que no hay maquinaria que pueda cultivar la coca por sí misma - es a través de intenso trabajo duro. Esto es bueno, porque mantiene la cultura de la coca y el valor de la misma. La coca siempre es buena para masticar, ideal para ceremonias religiosas, y genial para la medicina (puedes empapar las hojas de coca en alcohol y dejarlo reposar un par de días y sacar las hojas de coca y ponerlas en el tobillo (como yo - - podría haber sido útil para mi tobillo torcido), y también se puede poner en heridas después de remojarlos).

Más tarde, después de la conferencia, Juan, Carol y yo fuimos a comer a un restaurante vegetariano. Mi primer pensamiento fue, "Oh Dios mío, esto va a ser grosero. Este almuerzo fue increíble. La mujer que hizo toda la comida a mano y desde cero es una estrella de rock. Es madre de dos hijos. Ella trae a su más joven con ella, porque, otra vez, en Bolivia no hay cuidado médico. Esto fue increíble para mí que ella tenía su propio restaurante, dos niños, vende joyería, así como remedios naturales y cremes - ¿qué? No sólo eso, pero la increíble y deliciosa comida era sólo 15 bs - que es de 2 dólares.

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