Coroico, Bolivia: Day 6

English: Something that was very interesting was that “you can learn from the past, but you can’t find the answer”. This was a very interesting concept that Jenna brought to the group.
Today, we picked coffee cherries. Farmers today are invested less and less in coffee and more in coca, but coffee you can only harvest once a year. In the 90s, Bolivia would import 200,000 bags of coffee (100 kilos = 1 bag). Today, Peru imports 4.5 million bags of coffee and Bolivia? Nothing. This is sad. Most of the coffee in Bolivia now is just consumed in Bolivia. On a side note, an epidemic (fungus) hit and the production of the coffee fell; what is making up for the lack of coffee is the coca. The fungus affects the seeds of the coffee.
Something I thought that was interesting was the fact that there were flowers called the “Mother Workers” in Spanish. They name the flowers as such, because the flowers stay around all year.
Picking coffee is much better than picking coca. It is a lot more cooler, etc. If you are a great coffee grower, you can pick up to 70-80 pounds of coffee cheeries.





The medicinal usages of the coca for the family that we say today were as follows: Don Marcelino has been chewing coca for eight years to help treat his diabetes. He is currently 75 year old and he can drink soda, beer, and anything eelse that you wouldn’t eat with diabetes. Even the doctors in Coroico say that you should “just chew coca”.
My research questions were answered. I am focused on the public health side of Bolivia. The elders get free access to health care under Morales. With the coca, the mothers who had babies, would chew the coca and use the saliva to put in the babies mouth—if the baby wasn’t feeling well. All women who are pregnant get health care.
In the traditional Yungas (lower and upper lowlands), there are 30k coca producers – wow!
In high elevation, the coca is more acidic and in the low elevation the coca is more smooth.

Spanish: Algo que fue muy interesante fue que "puedes aprender del pasado, pero no puedes encontrar la respuesta". Este fue un concepto muy interesante que Jenna trajo al grupo.   Hoy escogimos cerezas de café. Los agricultores de hoy se invierten cada vez menos en café y más en coca, pero el café sólo se puede cosechar una vez al año. En los años 90, Bolivia importaría 200.000 bolsas de café (100 kilos = 1 bolsa). Hoy, Perú importa 4,5 millones de sacos de café y Bolivia? Nada. Esto es triste. La mayor parte del café en Bolivia ahora se consume en Bolivia. En una nota lateral, una epidemia (hongo) golpeó y la producción del café cayó; Lo que está compensando la falta de café es la coca. El hongo afecta las semillas del café.   Algo que me pareció interesante fue el hecho de que había flores llamadas "Trabajadoras Madre" en español. Nombran las flores como tales, porque las flores permanecen todo el año.   Recoger el café es mucho mejor que coger la coca. Es mucho más fresco, etc. Si usted es un gran cultivador del café, usted puede tomar hasta 70-80 libras de cheeries del café.   Los usos medicinales de la coca para la familia que decimos hoy fueron los siguientes: Don Marcelino ha estado masticando coca durante ocho años para ayudar a tratar su diabetes. Actualmente tiene 75 años y puede beber soda, cerveza y cualquier cosa que no coma con diabetes. Incluso los doctores en Coroico dicen que usted debe "apenas mastica la coca".   Mis preguntas de investigación fueron contestadas. Estoy enfocado en la salud pública de Bolivia. Los ancianos tienen libre acceso a la atención médica bajo Morales. Con la coca, las madres que tenían bebés, masticaban la coca y usaban la saliva para poner en la boca de los bebés, si el bebé no se sentía bien. Todas las mujeres que están embarazadas reciben atención médica.   En los Yungas tradicionales (tierras bajas y altas), hay 30.000 productores de coca - wow!   En alta elevación, la coca es más ácida y en la baja elevación la coca es más lisa.

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